mandag, maj 27, 2024
spot_img
ForsidePolitikDet nye Folketing sættes

Det nye Folketing sættes

spot_img

Tirsdag den 15. november 2022 træder det nye Folketing sammen i Folketingssalen for første gang.

I morgen, tirsdag den 15. november 2022, samles det nye Folketing i salen. Dette første møde i Folketingssalen starter kl. 12.00 og vil blive ledt af Pia Kjærsgaard (DF), der som det længst siddende medlem af Folketinget er aldersformand.

På mødet vælges først en midlertidig formand, hvorefter der nedsættes et foreløbigt udvalg på 21 medlemmer til prøvelse af valgene. Det er udvalgets opgave at afgive indstilling om, at valget godkendes, og behandle eventuelle valgklager.

Folketingets andet møde afholdes onsdag den 16. november 2022. På mødet, som starter kl. 13.00, skal Folketinget først stemme om godkendelse af folketingsvalget efter indstilling fra det foreløbige udvalg, der var nedsat til at gennemgå valgresultatet og eventuelle klager. Herefter bliver mødet udsat.

Før de medlemmer, der er valgt til Folketinget for første gang, kan deltage i Folketingets arbejde, skal de nemlig skrive under på, at de vil overholde grundloven. Det sker ved en ceremoni i Fællessalen, hvor de nye medlemmer efter tur skriver under på sætningen: »Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov.«

Efter ceremonien genoptages mødet i Folketingssalen, hvor Folketingets formand, fire næstformænd og tingsekretærer skal vælges. Derudover skal visse stående udvalg m.v. nedsættes. Det drejer sig om:

  • Udvalget for Forretningsordenen (UFO).
  • Udvalget til Prøvelse af Valgene (UVP).
  • Finansudvalget (FIU).
  • Epidemiudvalget (EPI).
  • Europaudvalget (EUU).
  • Det Udenrigspolitiske Nævn (UPN).

Efter mødet er der reception for Folketingets medlemmer og de nyvalgtes familier i Vandrehallen.

Både møderne i Folketingssalen og ceremonien i Fællessalen vil blive transmitteret på Folketingets tv-kanal.

Følg med på Folketingets tv-kanalLæs om hele forløbet, når det nye Folketing træder sammen

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær