søndag, juni 16, 2024
spot_img
ForsideTop nyhedSmakkejollernes vinter plads.

Smakkejollernes vinter plads.

spot_img

De gamle smakkejoller i Snekkersten havn har fra i år fået ny vinter plads. Jollerne ligger hele sommeren ved jollebroen i havnens historiske hjørne.De 2 ældste joller er over 100 år gamle og blev lige som flere af de andre bygget på det gamle bådværft i Snekkersten Havn, der hvor Cafe Vitus nu har til huse.

Jollerne blev bl.a. brugt til fiskeri på Øresund og holdes nu ved lige og sejles af medlemmerne af Snekkersten Skotterup Smakkelaug. Tidligere har de 12 joller haft vinter plads lige nord for havnen, men af forskellige årsager er dette ikke længere en mulighed.

Efter  overenskomst med Skov- og Naturstyrelsen har jollerne derfor nu fået plads på den nærliggende Russerkirkegård og blev lørdag d 22.10 kørt derhen på et specialfremstillet køretøj trukket af havnens “ellert.” Det var et noget specielt syn hver gang 5-6 personer fulgte hver jolle hen ad Strandvejen med en blinkende følgebil i hælene.

Men nu står de der, alle jollerne indtil de til foråret skal slibes, lakeres og males, så de igen bliver klar til turen tilbage til deres rette element.

Der findes flere forklaringer på, hvorfor “Russerkirkegården” har fået sit navn. Én af historierne går på, at et russisk skib på gennemfart i begyndelsen af 1700-tallet simpelt hen efterlod en del af besætningen, døde af byldepest på stranden. Ifølge en anden fortælling skulle nogle syge russiske matroser engang i 1700-tallet være blevet sat i land syge af skørbug. De stod efter sigende ikke til at redde trods omsorg fra de lokale.

Om nogle af historierne er sande blæser vist i vinden. Men fra nu af pryder de gamle joller grunden.

Kø ved kranen
Rosalina hejses op
Af sted mod Russerkirkegården med gult blink – vognen er nødt til at bakke

Så står de der på klodser, så vognen kan hente næste jolle.
RELATED ARTICLES
spot_img

Populær