onsdag, juni 12, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneFra toastbrød til fuldkorn og fodbold

Fra toastbrød til fuldkorn og fodbold

spot_img

Edith Rasmussen og Per Nielsen har siden 2015 hjulpet mere end 200 ’rigtige mænd’ til en sundere livsstil. Tilmelding til næste hold er nu åben.

Over 200 mænd i Helsingør Kommune har været med på kommunens Rigtige Mænd-forløb, der giver deltagerne et skub i retning af en sundere livsstil. Og nu er der mulighed for at komme med på vognen, når hold nummer 14 starter op til august.

Lige siden det første hold blev samlet i 2015 har det været måltidsformidler Edith Rasmussen og fysisk træner Per Nielsen, der har stået i spidsen for den træning og kostvejledning, som er på programmet i de tre-fire måneder, som forløbet varer.

Formålet er at give mændene motivation for ændre deres livsstil og dermed få større livskvalitet.

Et stærkt socialt fællesskab, lyst til træning og viden om kost og måltider er vejen til målet. Og succesen er til at få øje på. På alle 13 hold der har været igennem forløbet er mændenes gennemsnitlige kondital steget betydeligt. På det seneste hold er mændenes samlede livvidde gået fra 117 cm til 108 cm.

– Det er ikke et vægttabsforløb, så vi tæller ikke kilo men derimod centimeter, da det farlige fedt sidder omkring maven. Og så handler det om trivsel. Man har bare nemmere ved at træffe rigtige valg, hvis man har det godt med sig selv, siger Edith Rasmussen.

Motion er mange ting

Både Per og Edith fremhæver det sociale fælleskab omkring måltider og træning som en vigtig ingrediens i et succesfuldt forløb.

– Noget af det jeg fokuserer på er at åbne mændenes øjne for de mange træningsformer, der findes. Derfor tager vi tager ud og spiller golf, bordtennis eller fodbold i foreningerne. Der florerer desværre den misforståelse, at hvis man skal træne skal man enten løbe eller løfte vægte. Det behøver man ikke. Motion er rigtig mange ting, fortæller Per Nielsen.

I foreningslivet er fællesskabet i fokus og netop derfor ser Per gerne at mændene prøver noget, som de synes er sjovt eller måske har gået til som barn – og at de får lyst til at melde sig ind og fortsætte på egen hånd.

– Vi lægger kræfter i træningsfællesskabet. Men de skal selv bære det videre. Vi kan kun lægge grundstenene, siger Per Nielsen.

Edith er enig. Hun fremhæver også fællesskabet og det sociale aspekt som vigtigt for, at vi gider bruge tid på god og sund mad.

– Forståelsen for måltidet som en socialt samlende begivenhed er vigtig. Når vi laver mad, smager på grøntsager og spiser sammen her, så er vi tilstede og vi har fokus på måltidet og at have det rart sammen. Samtidig skal et måltid smage godt og derfor skal man lære at smage sin mad til. Det skal være attraktivt at sætte sig ned og bruge tid på at spise, lyder det.

Tæt samarbejde

Per og Edith arbejder tæt sammen om forløbet og udveksler løbende viden om deltagerne og deres fremskridt.

– Hvis en fortæller mig til en træning, at han kun spiser et måltid om dagen og det hovedsageligt er toastbrød, ja så taler jeg med Edith om, at der måske er brug for en særlig indsats der og et skub i retning af lidt flere måltider og mere fuldkorn, forklarer Per.

Skær ned på alkohol

I forløbet er der også en aften afsat til emnet alkohol, da alkohol består nemlig af mange kalorier og bidrager til flere livsstilssygdomme.

– På sådan en aften fokuserer vi på ernæringsfysiologien og hvad sker der med kroppen, når man indtager alkohol. At muskelopbygningen fx stopper når man drikker meget alkohol. Det er ikke alle, der ved det, forklarer Per.

Edith supplerer:

– Det giver mange aha-oplevelser hos mændene. Det er ikke afvænning, vi taler om men oplysning om, hvad alkohol gør ved din krop. Der er ikke noget, der er forbudt, heller ikke fødevarer, men det handler om mængder. Alkoholfri øl er heldigvis blevet mere socialt accepteret og kan være en godt alternativ, siger Edith.

At rykke mennesker

At undervise på Rigtige Mænd og opleve mændene skubbe til deres egne grænser er en stor glæde for dem begge.

– Jeg får ikke samme adrenalinkick, som når jeg er med Nordsjælland håndbold til kamp (Per er også fysisk træner for Nordsjælland Håndbolds herre-hold, red.), men jeg får samme glæde ved at rykke nogle mennesker. Elitesport er selvfølgelig hårdt, men det er også hårdt at veje 150 kg og gerne ville gøre noget ved det. Jeg tror nogle gange folk undervurderer, hvor hårdt det egentlig er.

Edith stemmer i.

– Det er fedt at opleve at vores indsats nytter noget. Jeg bliver helt høj af sådan tre timer i køkkenet, hvor samtalen bare flyder over bordene. Jeg oplever virkelig, at vi har fat i den lange ende her, og det glæder mig at Helsingør Kommune prioriterer det.

Se hvordan du tilmelder dig – og læs mere om Rigtige Mænd

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær