søndag, juni 16, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneFortsat forbud mod Chromebooks

Fortsat forbud mod Chromebooks

spot_img

Den 18. august kom en afgørelse fra Datastyrelsen, som fastholder forbuddet mod, at eleverne i Helsingør Kommune bruger Chromebooks.

Datatilsynet har den 18. august truffet afgørelse vedrørende Helsingør Kommunes brug af Chromebooks til kommunens i alt 7.000 folkeskoleelever og medarbejdere. Afgørelsen opretholder det tidligere forbud, hvilket betyder, at Chromebooks ikke – hvis kommunen skal overholde loven – kan benyttes i skolerne i den nærmeste fremtid.

Borgmester Benedikte Kiær kalder afgørelsen fra Datatilsynet dybt alvorlig for vores folkeskoler – ikke bare i Helsingør Kommune, men i hele landet – og opfordrer nationale parter til at gå ind i sagen:

– Som enkelt kommune kan vi slet ikke løse det her alene – det hænger blandt andet på Googles aftalevilkår, som er uden for vores umiddelbare rækkevidde. Her kigger vi ifølge Google selv ikke bare måneder men år frem, før der måske sker noget, siger borgmesteren og fortsætter:

– Meget tyder på, at både Helsingør og de fleste andre kommuner er sat skakmat i arbejdet med digitale redskaber, som vi er forpligtet til i folkeskoleloven. Når det er uklart, om selv danske udbydere med egen sky ifølge den nye afgørelse kan benyttes, har vi meget svært ved at finde brugbare digitale platforme til vores elever.

– Det er ærligt talt en helt rædselsfuld og totalt urimelig situation elever, lærere og pædagoger i Helsingør Kommune er sat i. Hvorfor skal de være prøvekaniner i en sag, der vedrører forhold mellem EU og internationale techgiganter?

– Og hvordan skal vi dog forklare dem, at netop de skal undvære de normale redskaber og alle de opgaver, tekster osv., der allerede ligger på deres Chromebooks, mens skoler i andre kommuner med tilsvarende redskaber og oven i købet mindre restriktiv opsætning kan køre videre, som om intet er hændt? Det giver slet ikke mening!

Byråd hasteindkaldt

Der vil nu blive indkaldt til møde mellem Helsingør Kommune, KL, Datatilsynet og Undervisningsministeriet, ligesom byrådet i Helsingør Kommune bliver hasteindkaldt til at tage beslutning om de mulige videre scenarier.

Der er tale om mulige konsekvenser ifht. gældende GDPR-lovgivning, men i høj grad også folkeskoleloven, der bl.a. gør det klart, at Helsingør Kommunes elever ikke må stilles ringere end andre elever, samt at eleverne skal rustes til en digital fremtid.

Der kan desuden opstå store udfordringer ifht. afholdelse af eksaminer, ligesom skolerne ikke i samme grad kan hjælpe elever med særlige udfordringer som fx ordblindhed. Ud over konsekvenser i forhold til gældende lovgivning vil der også kunne blive tale om økonomiske konsekvenser, der både handler om ekstraordinære udgifter i den enkelte kommune, men også kalder på nationale drøftelser mellem KL og regeringen om loftet over kommunernes serviceudgifter.

Læs Datatilsynets afgørelse

Kilde: Helsingør Kommune

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær