lørdag, juni 22, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneNy i kommunen: Jeg er vild med god lyd

Ny i kommunen: Jeg er vild med god lyd

spot_img

Jonas Vestergaard på 22 startede i april som eventtekniker-elev på Kulturværftet & Toldkammeret

Jonas Vestergaard er Kulturværftet & Toldkammerets første eventtekniker-elev. Han begyndte sin praktikperiode i april efter 1. grundforløb på eventtekniker-uddannelsen på Next Kbh – og skal være i praktik frem til sommeren 2024.

Jonas bor i Hillerød men arbejdede for fire år siden på Helsingør Teater, så da praktikpladsen skulle i hus, poppede Helsingør pludselig op som en mulighed.

Jeg kom i tanke om, at jeg kendte den her scene, som var ret fed.

– Stedet var ikke godkendt som praktikplads men lykkedes heldigvis med at blive det, inden jeg skulle starte, fortæller han.

Og foreløbig er han meget tilfreds med sit valg.

– Jeg kunne ikke forestille mig et bedre sted. Kollegerne er virkelig søde, der er et stærkt fællesskab i huset, og man kan snakke med hinanden om alt mulig. Vi griner og joker og har et samarbejde, der bare fungerer, fortæller han.

Drømmer om turné

Jonas’ specialeretning – og store interesse – er lyd, men han arbejder som elev også med andre ting, bl.a. klargøring til events og møder samt med vedligeholdelse af udstyr i begge huse. Faktisk er drømmen er at blive lydtekniker for et større dansk eller udenlandsk band og komme med på turné.

Jeg kan li’ stort set alt slags musik, så det betyder ikke så meget hvem det er. Jeg er bare vild med god lyd.

En arbejdsdag for Jonas kan slutte kl. 04 om natten eller 16 om eftermiddagen, ligesom opgaverne kan variere fra dag til dag. Foreløbig har han medvirket til at få koncerter med bl.a. Queen Machine, Suede og Dodo & The Dodos op at stå.

– Det jeg gør mest er at sætte op og pille ned. Det vil sige hjælpe kunsterne med at komme ind ad døren, bære udstyr ind, hjælpe dem tilrette og servicere dem lidt. Gøre dem trygge og løse de problemer, der opstår undervejs. Men det er også at bygge scenen op eller omstille salen til fladt gulv, fortæller han.

Festival-stemning på havnen

En af de sjoveste oplevelser han endnu har haft var sommerens udendørs koncert på Kulturhavnen med The Cardigans og Tina Dickow, som han oplevede på tætteste hold.

– Det var fedt at være med til at give 6000 mennesker en fed oplevelse. Der var en festival-vibe på pladsen, som vi i fællesskab havde været med til at skabe. Det var virkelig fedt at være en del af.

Oftest fungerer Jonas og hans kolleger som systemteknikere, der hjælper bandets lydmand med at finde ud af, hvordan huset fungerer i forhold til strøm, udstyr osv. Men det sjoveste er, hvis bandet ikke selv har lydmand med.

Hvis et band ikke har lydmand med, så er man også med til at afvikle selve koncerten. Det er noget af det sjoveste.

Når man spørger Jonas, hvorfor netop lyd blev hans specialeretning, er han ikke i tvivl.

– Vi mennesker er tæt forbundne med lyd. Vi bliver jo påvirket af lyd hele tiden. Lyd kan give gåsehud, fx når du hører en sang, der rører ved noget i dig. Lyd fremkalder minder og følelser. Hård metal er aggressivt. Jazz i bagrunden giver en stemning af hygge. Det påvirker os alle på forskellig måde; det er ret fascinerende, siger Jonas, der selv spiller både trommer, klaver – og lidt bas.

At styre sin indre fanboy

Til december får Kulturværftet over tre dage besøg af en af Danmarks største popgrupper, Nik & Jay. Det er tre koncerter, som Jonas ser frem til med forventning.

– Til Nik & Jay koncerterne regner jeg med at skulle hjælpe teknikerne med sætte scene og udstyr op og hjælpe med at det hele spiller.

At gå rundt med de kendte musikere bag scenen, har foreløbig ikke været noget problem for Jonas.

Jeg har endnu ikke prøvet at blive sådan rigtig starstruck.

– Det vil også være lidt uheldigt, hvis man ikke kan styre sin indre fanboy. Jeg er jo på arbejde og skal opføre mig professionelt, og det synes jeg heldigvis går ret fint.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær