lørdag, juni 22, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneHost, sprut og hark - få målt dine lunger

Host, sprut og hark – få målt dine lunger

spot_img

Onsdag den 16. november er det lungedag, og du kan få målt din lungefunktion gratis i Toldkammeret mellem kl. 14.30-17.30.

Hey, din bil skal til service – den hoster og harker, og det er gratis at finde årsagen og få det fikset.

Ville du sige nej tak til det?

Onsdag den 16. november er det ikke bilen, men dine lunger, der skal til serviceeftersyn. Helt gratis. Alle er velkomne, når Lungeforeningen stiller op med måleudstyr i Blomstersalen i Toldkammeret klokken 14.30-17.30.

Helsingør har flere lungesyge end gennemsnittet, og man ved fra en større undersøgelse, at to ud af tre danskere med symptomer holder sig væk fra lægen. De er bare blevet ældre og er i dårlig form, mener de selv.

Men de kan få det bedre – hvis de reagerer i tide.

Desværre hører vi ofte, at mennesker med kroniske lungesygdomme først kommer i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer, og her er effekten af behandlingen mindre, skriver Lungeforeningen i en pressemeddelelse.

De opfordrer alle med symptomer til at kontakte egen læge – eller simpelt hen møde op i Toldkammeret på den internationale lungedag den 16. november. Det kan være første skridt til bedre livskvalitet.

Fakta om KOL og andre lungesygdomme

KOL er fællesbetegnelsen for en række lungesygdomme, der næsten altid skyldes rygning eller giftigt arbejdsmiljø eller begge dele. Derfor er kuren ofte en kombination af gratis rygestopkurser, medicin og hjælp til en ændret livsstil.

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 400.000 har KOL, men ca. halvdelen ved det ikke. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør ni mennesker på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin.

Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

Læs mere om KOL hos Lungeforeningen

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær