lørdag, juli 27, 2024
spot_img
ForsideNyhederHelsingør Kommune i finalen om europæisk miljøpris

Helsingør Kommune i finalen om europæisk miljøpris

spot_img

For andet år i træk kæmper Helsingør Kommune om at vinde prestigefuld europæisk miljøpris. Afgørelsen falder til september.

Helsingør Kommune er som den eneste danske kommune med i opløbet om at vinde den prestigefulde pris som Europas mest grønne kommune i kategorien 20.000 – 100.000 indbyggere. Sammen med fem andre europæiske kommuner er de udpeget til finalen af juryen i The European Green Leaf Award.

Helsingør Kommunes indsats på klimaområdet vækker anerkendelse både herhjemme og internationalt. I denne uge kom så beskeden om, at vi er indstillet til en finaleplads om prisen European Green Leaf Award. Mulige prisvindere er byer og kommuner på mellem 20.000 og 100.000 indbygger, der gør en særlig indsats for klimaet og kan bruges som eksempler til at inspirere andre byer rundt om i verden.



Helsingør Kommune var også sidste år med i finalen, og det glæder borgmester Benedikte Kiær, at være blandt de udvalgte igen i år:

Det var en meget tæt finale sidste år, og vi fik meget anerkendelse for vores indsats når det gælder bæredygtighed og klimaindsats, hvor vi på flere områder er helt i front. Gennem det seneste år har vi sat endnu flere tiltag i gang, og derfor giver det god mening at melde os på banen igen i år. Og så krydser jeg fingre for, at vores svenske naboer fra Helsingborg Kommune vinder konkurrencen som europæisk klimahovedstad, som de er nomineret til – dvs. for byer over 100.000 indbyggere. Det ville være fantastisk, hvis vi begge vandt, siger borgmester Benedikte Kiær.

Også fungerende borgmester Claus Christoffersen glæder sig over finalepladsen:

Vi har i årevis ført en aktiv klimapolitik, som har givet resultater, og bliver bemærket rundt omkring. Det er en udvikling vi skal fortsætte i de kommende år, hvor vi satser endnu mere bæredygtigt og klimavenligt. Blandt andet ved at bygge en ny solcellepark, satse på elbusser og få taget fat på at separere regnvand og spildevand, så vi er klimasikret i fremtiden, siger fungerende borgmester Claus Christoffersen.



European Green Leaf Award ansøgningerne er i den tekniske evaluering blevet vurderet på seks kriterier: Klimaindsats, bæredygtig mobilitet, natur og biodiversitet, luftkvalitet og støj, affaldshåndtering og cirkulær økonomi samt vandkvalitet. Blandt de seks finalister var Helsingør Kommune den kommune, der samlet set scorede flest point.

Prisen uddeles efter planen den 9. september i den finske by Lahti.

Kontakt:


Presserådgiver i Helsingør kommune Jesper Tidemann på 21935986


Fakta om European Green Leaf Award
– Den prestigefylde titel European Green Leaf uddeles hvert år til europæiske byer eller kommuner på mellem 20.000-100.000 indbyggere som en anerkendelse af deres grønne indsatser. Prisen hører under Europa Kommissionens arbejde.


– Prisen vil i givet fald gøre Helsingør Kommune til grøn ambassadør i Europa i 2022 til inspiration for andre. Vinderen af titlen modtager desuden 75.000 euro til at iværksætte nye ambitiøse miljø- og klimatiltag i løbet af året.


– Helsingør Kommune og de andre deltagere i konkurrencen er blevet evalueret af internationale tekniske eksperter inden for seks områder: klima og energi, mobilitet, cirkulær økonomi, luftkvalitet og støj, natur og biodiversitet samt vand.


– Ud over Helsingør Kommune deltager følgende i finalen: Bistrita (Rumænien), Gavá (Spanien), Treviso (Italien), Valongo (Portugal), Winterswijk




Fakta om Helsingør Kommunes klimaindsats:

Siden 2008 har Helsingør Kommune været klimakommune under Danmarks Naturfredningsforening, og har dermed forpligtet os på at nedbringe vores CO2 udledning hvert eneste år i Helsingør Kommune. Blandt andet gennem energirenovering af bygninger, udskiftning af varmeanlæg samt udskiftning af vejbelysningen til LED. Det har betydet, at Helsingør Kommune på ti år har reduceret energiforbruget med 27 procent (svarende til 17.853 MWH) og formindsket CO₂-udledningen med 39 % i den kommunale sektor.



På kommuneplan er målet at reducere udledningen af CO2 fra 6.8 ton pr. borger (år 2008) til 1,7 ton pr. borger i 2030, og at vi blive helt CO2 neutral i 2045. Noget vi blandt andet skal nå ved at hjælpe borgere og virksomheder med oplysning og hjælp til mere klimavenlige løsninger, ved at bruge mere vedvarende energi i vores forsyning og ved at tilbyde gratis energitjek til borgere og virksomheder. Den seneste kortlægning, pr. 31. dec. 2019, viser at udledning af CO2 i hele Helsingør Kommune er faldet til 3,2 ton pr. borger pr. år. Det svarer til et fald på 51 procent siden 2008.



Helsingør Kommune har desuden forpligtet sig til vedvarede CO2-reduktion i en række aftaler:
o Danmarks Naturfredningsforenings Klimakommune-aftale. Helsingør er Klima Plus-kommune
o EU’s borgmesterpagt (Covenant of Mayors): Global sammenslutning af byer, der arbejder for mere ambitiøse klimamål. Et aktuelt mål er at reducere CO2-udledningen med 40% i 2030.
o DK2020: Initiativ fra C40, CONCITO og Realdania, der går ud på at 20 danske kommuner skal være frontløbere i indsatsen for at gennemføre Parisaftalens mål om en temperaturstigning på højst 1,5 grader.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær