lørdag, juli 27, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneFremtiden er grøn i Helsingør Kommune

Fremtiden er grøn i Helsingør Kommune

spot_img

Grøn omstilling og en bæredygtig fremtid var på dagsordenen, da Helsingør Kommune havde budt det lokale erhvervsliv til møde på Flynderupgård 17. august.

Cirka 120 deltog i mødet, hvor der var fokus på, hvordan virksomheder i Helsingør Kommune kan udnytte de mange muligheder, der er ved at satse på en bæredygtig fremtid.

Mødet blev indledt af borgmester Benedikte Kiær, der startede med at ridse den udfordring vi alle kigger ind i, i de kommende år. Det gjorde hun med udgangspunkt i FN’s klimapanels seneste rapport, der konkluderer, at temperaturerne stiger drastisk de kommende år. Derfor vil vi fremover få mere tørke, flere hedebølger og mere nedbør. Alt sammen på grund af menneskeskabte klimaforandringer.

Rapporten siger dog samtidig, at det stadig er muligt at afbøde nogle af konsekvenserne, hvis vi handler hurtigt og omfattende.

Og det er en fælles opgave at gøre noget, slog borgmesteren fast i sit indlæg:

Jeg tror, at hvad enten man er i den offentlige eller private sektor, så mærker vi det stigende pres på, at vi tager klimaudfordringen alvorligt, og at vi sætter handling bag ordene. Og selvom det kan føles som et pres, så rummer den grønne omstilling faktisk også et væld af muligheder for os alle sammen.

For hvad enten man er virksomhed eller kommune, så har vi simpelthen ikke råd til at lade være med at tænke grønt og bæredygtigt i fremtiden. Og vi har ikke alene et fælles ansvar, men i endnu højere grad en fælles interesse i at hjælpe hinanden til at udnytte de muligheder, der ligger i en grøn bæredygtig omstilling,sagde borgmester Benedikte Kiær.

Her nævnte borgmesteren blandt andet, at kommunen i den kommende tid vil holde en række inspirationsmøder, hvor virksomheder kan få input til, hvordan man arbejder bæredygtigt. Og så nævnte hun byggeriet som en område, hvor kommunen i samarbejde med lokale virksomheder vil satser langt mere på bæredygtigt byggeri.

Stil krav til byggeriet

Netop byggeriet var i fokus, da tidligere udenrigsminister Lene Espersen holdt oplæg. Hun er i dag direktør i Danske Arkitektvirksomheder og bestyrelsesformand i Green Hub.

Byggeriet står nemlig for 40 procent af det samlede energiforbrug og 30 procent af CO2-udledningen i Danmark. Derfor er der et stort potentiale i at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Og her er det mest bæredygtige at bruge de materialer, der allerede er fremstillet, og som kan bruges igen. Og for at sikre det, mener hun, at det er nødvendigt at stille markante krav til branchen. Ikke mindst for at geare branchen til fremtiden:

Hvis vi går forrest, kan vi få en kæmpe eksport, gøre noget godt for klimaet, og opfinde løsninger, vi ikke havde regnet med på forhånd, sagde Lene Espersen.

Hun opfordrede samtidig til, at man kortlægger sin adfærd, og laver en plan ud fra det.

Løsninger går på tværs

En der har erfaring med bæredygtigt byggeri, er arkitekt og direktør i LENDAGER GROUP Anders Lendager. Han har opbygget en række virksomheder, der har specialiseret sig i at bygge bæredygtigt. For ham handler det i høj grad om at tænke på tværs:

Løsningen er aldrig i den silo du selv er i. Den går som regel på tværs af faglighed. Og så skal vi se mulighederne. Når vi eksempelvis ser en affaldsspand, så skal vi se ressourcer og muligheder for vækst og arbejdspladser, sagde Anders Lendager.

Han gav desuden eksempler fra sin egen verden, hvor han eksempelvis arbejder sammen med Carlsberg om at omdanne plast fra fadølsfustager til møbler. Han har også projekter, hvor han omdanner udtjente vindmøllevinger og aflagte tekstiler til byggematerialer. Og så understregede han, at materialerne var udviklet inden for den normale økonomi, hvor der er en god forretning i at genanvende.

Hvem vil ikke gerne spare penge?

Aftenens sidste oplæg stod direktør i Espergærde-virksomheden Carmo, Claus Ishøy for. Han fortalte om, hvordan virksomheden, der producere plast til medicoindustrien har grebet omlægningen til en mere bæredygtig produktion an. Han mener, at virksomheder har et etisk og moralsk ansvar for at tage ansvar for en mere bæredygtig fremtid. Og så slog han fast, at der også er mange muligheder for at optimere sin virksomhed.

For det første, så forventer og kræver vores kunder, at vi arbejder bæredygtigt. Ellers bliver vi fravalgt. Og så er der masser af penge at spare, ved at se på, hvilke materialer man anvender, og hvor meget energi man bruger. Og hvem vil ikke gerne spare penge, lød det fra Claus Ishøy.

Han opfordrede derfor til, at man ser bæredygtighed som et kreativt benspænd og en mulighed for at udvikle sin forretning.

Læs Helsingør Kommunes folder “En Bæredygtig Fremtid Sammen”.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær