søndag, juni 16, 2024
spot_img
ForsideAndre nyhederEfter nye afgifter på nikotinprodukter: Hver anden butik begår fejl i kontroller...

Efter nye afgifter på nikotinprodukter: Hver anden butik begår fejl i kontroller – risikerer bøde på 10.000 kr.

spot_img

Butikker og salgssteder har siden årsskiftet ikke længere lovligt kunne sælge røgfri tobak samt nikotinholdige væsker og produkter uden stempelmærker. Krav om stempelmærker blev indført samtidig med nye afgifter på varerne. Netop gennemførte kontroller viste, at 104 ud af 200 kontrollerede butikker og salgssteder ikke levede op til de nye regler.

DEL PÅ:

Nye afgifter på røgfri tobak samt nikotinholdige væsker og nikotinprodukter har været fuldt implementeret siden den 1. januar 2023. De nye regler betyder, at butikker og salgssteder efter den dato ikke lovligt har kunnet sælge disse produkter uden stempelmærker. Produkterne omfatter bl.a. væske til e-cigaretter, tyggetobak, nikotinposer samt e-cigaretter til engangsbrug.

Skattestyrelsen har i januar og februar 2023 kontrolleret, at butikker og salgssteder har overholdt de nye regler for afgifter på disse produkter samt opbevaring af produkter uden stempelmærker, der ikke længere måtte sælges.

– Stempelmærkerne er forbrugernes sikkerhed for, at der er betalt den korrekte afgift. Mangler stempelmærket, skyldes det, at der enten ikke er betalt afgift, eller at der ikke er betalt korrekt afgift. Vi har derfor fysisk kontrolleret, at butikker og salgssteder ikke længere havde varer uden stempelmærker til salg. Fandt vi varer uden stempelmærker, der ikke måtte opbevares, blev de beslaglagt, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

I alt har Skattestyrelsen kontrolleret 200 butikker og salgssteder fordelt over hele landet. Skattestyrelsen fandt fejl hos 104 butikker og salgssteder. Det svarer til fejl hos godt hver anden butik eller salgssted. Alle butikker og salgssteder, hvor der blev fundet fejl, vil blive indstillet til en bøde på 10.000 kr.

– Vores kontroller viste også, at vi visse steder fandt andre typer af tobaksprodukter, hvor der ikke var betalt afgift. Derfor har vi også beslaglagt bl.a. vandpibetobak og cigaretter i forbindelse med kontrollerne, siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen har i forbindelse med kontrollerne bl.a. beslaglagt 2.005 æsker med nikotinposer, 211 liter nikotinholdige væsker, godt 3.500 cigaretter, godt fire kg. røgtobak samt knap 27 kg. vandpibetobak.

De nye regler og overgangsregler

Den 1. oktober 2022 blev der indført nye afgifter for røgfri tobak samt nikotinholdige produkter og væsker. Samtidigt blev det et krav, at disse produkter skal være påført et stempelmærke, som det også kendes fra cigaretter. Som led i overgangsreglerne kunne butikker og salgssteder sælge ud af deres varelagre med gammel afgift og uden stempelmærker frem til årsskiftet. Efter den 1. januar 2023 må butikker og salgssteder ikke opbevare røgfri tobak samt nikotinholdige produkter og væsker uden stempelmærker i deres salgslokaler eller sælge sådanne varer. Fra den 1. februar 2023 må virksomhederne desuden ikke have varer uden stempelmærker i virksomheden.  

– Vi har de senere år generelt styrket og målrettet vores kontroller på tobaks- og nikotinområdet. Som led i dette har vi haft et særskilt fokus på, at reglerne følges i forbindelse med afgiftsstigninger, forklarer Anne Sofie Hedemann.

I forbindelse med den seneste stigning i afgifter på cigaretter, der trådte i kraft den 1. januar 2022, kontrollerede Skattestyrelsen, at tilsvarende overgangsregler blev overholdt, og her viste Skattestyrelsens kontrol også problemer i halvdelen af de kontrollerede virksomheder.
Læs mere i pressemeddelelsen: Hver anden kontrolleret virksomhed fulgte ikke regler ved stigning af tobaksafgift

Skattestyrelsen har i perioden 2017 til 2021 gennemført godt 1.400 tobakskontroller og i samme periode sendt regninger for knap 750 mio. kr. Alene i 2021 medførte kontrolindsatsen yderligere afgiftsopkrævninger på 450 mio. kr.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

Nye afgifter pr. 1. oktober 2022

Den 1. oktober 2022 blev afgiften på røgfri tobak forhøjet, og der blev indført afgifter på nikotinholdige væsker og produkter. Produkterne skal også påføres stempelmærker.

Overgangsreglerne betød, at butikker og salgssteder kunne sælge ud af deres lagre af varer uden stempelmærker frem til den 1. januar 2023.

Frem til den 1. februar 2023 måtte produkter, som efter de nye regler ikke måtte sælges mere, dog gerne opbevares i baglokaler eller lagre. Efter den 1. februar 2023 må varer uden stempelmærker ikke opbevares i virksomheden.

Virksomhederne, der ikke overholder overgangsreglerne, risikerer bøder på 10.000 kr.

Afgiftssatser fra 1. oktober 2022

Afgift for røgfri tobak har hidtil udgjort enten 126,93 og 461,37 kr./kg.

Afgiften er sammenlagt til én samlet sats på 461,37 kr./kg.

Som noget nyt er der fra den 1. oktober 2022 indført afgift på nikotinholdige væsker og produkter. Afgifterne udgør følgende:

Afgift for nikotinholdige væsker med under 12 mg nikotin/ml udgør 1,50 kr./ml

Afgift for nikotinholdige væsker med mere end 12 mg nikotin/ml udgør 2,50 kr./ml

Afgift for andre nikotinprodukter udgør 5,5 øre/mg nikotin/gram

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær