lørdag, juli 27, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneBørn fra Espergærde dyrker jorden på Flynderupgård

Børn fra Espergærde dyrker jorden på Flynderupgård

spot_img

I Børnehuset Søbæk passer børnene deres egen lille nyttehave på Flynderupgård – og bliver klogere på, hvor maden kommer fra. 

I Børnehuset Søbæk drager en stor gruppe af børn og voksne én gang om ugen til Flynderupgård for at passe deres egen lille nyttehave.

De 173 børn i Børnehuset Søbæk i Espergærde har siden foråret besøgt Flynderupgård på fast basis; de har revet, sået, luget og høstet grøntsager og på den måde lært, hvor den mad, de putter i munden, egentlig kommer fra.

Målet er at give børnene konkrete oplevelser og jord mellem fingrene, så de ved, hvad jorden kan bruges til – og at vi skal passe på den.

– Vi synes det er vigtigt, at børnene ved, hvor grøntsager kommer fra, og hvordan vi frembringer dem. De skal føle glæde ved at bruge naturen og opleve, at naturen er vores spisekammer – og at vi skal bevare den på en bæredygtig måde. Men også at der kan være stor glæde forbundet med at passe en have og være ansvarlig for, at planter og grøntsager vokser og trives, siger Henrik Groth Nielsen, leder af Børnehuset Søbæk.

Nyttehaverne på Flynderupgård udspringer af et ønske om at tænke mere natur, klima og bæredygtighed ind i både børn og voksnes hverdag i Søbæk.

Rift om pladserne

Flynderupgård har stillet to nyttehaver til rådighed for Børnehuset, og hver uge gennem sommeren kommer ca. 60 børn på Flynderupgård for at passe haverne.

Forældrene er blevet opfordret til at tage med børnene til Flynderupgård i sommerferien og hjælpe med at passe haverne, haveredskaber er til fri afbenyttelse og på stuerne snakker børn og voksne hver uge sammen om, hvad der sker i haverne lige nu.

Og det er tydeligt børnene nyder at være på den gamle lystgård.

– Der er rift om komme med til Flynderupgård. Det er noget alle gerne vil. Og de suger til sig af den viden om maden, som vi præsenterer dem for. Når vi graver kartofler op, er børnene fx meget bevidste om at gule kartofler kan bruges, de grønne skal lægges væk, fortæller Johnny Hede Svendsen, pædagog i Børnehuset Søbæk.

Det giver også børnene en særlig opmærksomhed på hinanden at være væk fra dagligdagen og fælles om at løse, de opgaver der er forbundet med at passe en nyttehave.

– Børnene vil meget gerne hjælpe hinanden med de opgaver, der er. Der er meget få konflikter og der bliver leget mange lege, hvor alle kan deltage i samme leg. Det føles lidt som om tid og sted forsvinder, fortæller Johnny Hede Svendsen.

Planer om forældremøde og fællespisning

De gode erfaringer fra dette år bliver taget med i planlægningen for næste år. Leder Henrik Groth Nielsen har nemlig store planer for, hvordan projektet kan udvikle sig på baggrund af de erfaringer, som børnehuset har gjort sig i år.

– Vi glæder os allerede til næste år, hvor vi skal have mere gang i at spise grøntsagerne på stedet over bål, samt have endnu flere forældre til at benytte området og jorden. For eksempel ved at holde forældremøde og måske fællesspisning på Flynderupgård, hvor vi spiser det mad, børnene har dyrket, lyder det fra Henrik Groth Nielsen, der sætter stor pris på det gode og tætte samarbejde med Flynderupgård om projektet.

Børnehuset har i samme periode bygget en vindmølle til legepladsen og sat solfangere på taget af deres nye ’klimahus’ for at understøtte arbejdet med at skabe en sammenhængende grøn og bæredygtig profil.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær