søndag, juni 16, 2024
spot_img
ForsideNyheder56-årig mand idømt fængsel og udvisning for voldtægt, vold psykisk vold og...

56-årig mand idømt fængsel og udvisning for voldtægt, vold psykisk vold og trusler

spot_img

Manden, som har haft lovligt ophold i Danmark gennem 18 år, bliver efter afsoningen af dommen på 3,5 års fængsel udvist af Danmark for bestandigt

Retten i Helsingør har i forrige uge idømt en 56-årig mand 3,5 års fængsel, samt udvist ham af Danmark for bestandigt, efter han blev kendt skyldig i bl.a. voldtægt, vold, psykisk vold og trusler mod en 50-årig kvinde, som han var kærester med. Forholdene blev begået på en adresse i Nivå samt på flere ikke nærmere angivne steder over en periode på flere måneder frem til juli 2022.

Retten fandt det bevist, at den 56-årige ved sin adfærd havde styret og bestemt, hvad den 50-årige kvinde måtte og ikke måtte gøre, samt at manden havde kontrolleret og gennemset kvindens telefon, nægtet hende kontakt med hendes familiemedlemmer, ligesom han havde slået og truet hende flere gange. Samlet set var adfærden så grov, at den var omfattet af straffelovens bestemmelse om psykisk vold, som blev indført i 2019.

Manden blev i samme sag også kendt skyldig i voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje med et barn under 12 år samt blufærdighedskrænkelse begået mod samme barn. Den 56-årige ankede dommen på stedet,

– Psykisk vold er stadig et forholdsvist nyt sagsområde i strafferetsplejen. Derfor er en dom som denne vigtig dels for at skabe præcedens for fremtidige sager, dels fordi den viser, at det nytter at anmelde det, hvis man er udsat for psykisk vold, siger advokaturchef Randi Tvile fra Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi.

Fakta om psykisk vold


Psykisk vold i nære relationer defineres som gentagne handlinger, som nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer eller isolerer. Handlingerne kan ske i affekt eller være planlagte og have til formål at kontrollere eller begrænse den voldsudsattes livsudfoldelse.

Psykisk vold kan give sig udtryk via: 

• Nedgørende, ydmygende og krænkende behandling
• Følelsesmæssig manipulation
• Trusler
• Isolation
• Forskellige kontrolstrategier

Kilde: Lev uden vold. Læs mere om den socialfaglige definition af psykisk vold

Er du i tvivl om du bliver udsat for psykisk vold eller har du brug for råd, kan du finde en liste over, hvem du kan kontakte her.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær