onsdag, juli 24, 2024
spot_img
Forside112 NyhederTo mænd idømt 16 og 15 års fængsel i stor sag om...

To mænd idømt 16 og 15 års fængsel i stor sag om narkosmugling

spot_img

En 33-årig mand og en 38-årig mand fra københavnsområdet er idømt henholdsvis 16 og 15 års fængsel for organiseret indsmugling og videresalg af store mængder narkotika. Krypteret kommunikation fik politiet på sporet af de dømte.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten på Frederiksberg fået idømt to mænd på henholdsvis 33 og 38 år fængselsdomme på 16 og 15 år for organiseret indsmugling og videredistribution af store mængder narkotika.

De to er dømt for i fællesskab og sammen med ukendte personer, at stå bag flere indsmuglinger og overdragelser af stoffer fra marts 2020 til maj 2020, primært i københavnsområdet. Det drejer sig samlet om over 100 kg amfetamin og 1,5 kg kokain.

Den 33-årige er samtidig dømt for i gennem en længere periode at have været i besiddelse af over 400 kg hash, som han løbende solgte videre. Den 38-årige er dømt for i et andet forhold at have medvirket til salg af 1 kg kokain. 

Politiet kom på sporet af de to dømte mænd i forbindelse med en anden narkosag, hvor krypteret kommunikation fra platformen EncroChat indgik i efterforskningen. Her blev interessen først vakt for en brugerprofil med navnet ”royalarena” og siden en profil med navnet ”worldguy”. Fransk politi, der har brudt krypteringen i EncroChat, overdragede kommunikation fra de to profiler til dansk politi, og det lykkedes herefter NSK’s efterforskere at identificere de to mænd som brugerne af de to profiler. De blev anholdt i marts 2022.    

De to nu dømte mænd har hele tiden nægtet sig skyldige, men retten fandt det bevist, at det var dem, der havde anvendt profilerne. 

Specialanklager ved NSK, Rasmus Von Stamm, siger:

”I denne sag har vi haft glæde af et godt internationalt samarbejde, og en dedikeret efterforskningsindsats. Det har været helt centralt at fastslå, om det var de dømte, der havde anvendt disse EncroChat-profiler. Det er resultatet af godt efterforskningsarbejde, der har overbevist retten om, at det forholdt sig sådan.” 

”Jeg er tilfreds med dommen og at retten er enig med anklagemyndigheden i, at der er tale om særdeles alvorlige lovovertrædelser. Dommen sætter endnu en streg under, at myndighederne tager international narkokriminalitet meget alvorligt.”

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 1000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær