lørdag, juli 27, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneLokal optimisme trods global krise

Lokal optimisme trods global krise

spot_img

Der var god stemning og flere spændende oplæg, da erhvervslivet onsdag den 24. august var samlet til sommererhvervsmøde på Den internationale Højskole.

Emnemæssigt kom man vidt omkring – fra den grønne omstilling til udfordringerne med at rekruttere og fastholde arbejdskraft. Eftermiddagen blev bundet sammen af Cecilie Beck, som er kendt som nyhedsoplæser på tv2.

Den første på scenen var borgmester Benedikte Kiær, der understregede, at mange af de udfordringer de lokale virksomheder kæmper med for tiden, udspringer af globale problemer, som eksempelvis krigen i Ukraine.

Hun slog fast, at man ikke lokalt kan løse de globale udfordringer, men at man kan lægge en strategi for at imødekomme de udfordringer, vi står med:

– Selvom vi også er pressede af de høje energipriser, er vi heldigvis allerede langt med den grønne omstilling, og planer om solceller og fjernvarme, sagde borgmester Benedikte Kiær, der også fremhævede jobcenterets arbejde med at hjælpe virksomheder med arbejdskraft.

Efter borgmesteren var det tidligere udenrigs- og finansminister Kristian Jensen, der i dag er direktør i Green Power Danmark, som arbejder med at sikre grøn energi. Han understregede, at vi i øjeblikket har en tredobbelt krise. Nemlig en sikkerhedskrise, en energi- og økonomisk krise. Ikke mindst på grund af vores enorme afhængighed af russisk gas, som udgør næsten halvdelen af den samlede import af gas i EU.

Og selvom han understregede at vi nok kommer til at leve med de høje energipriser – herunder høje elpriser – nogle år endnu, så havde han et positivt budskab til de fremmødte:

– Fremtiden er grøn. Fremtiden er elektrisk. Og fremtiden er med markant billigere strøm end i dag, lød det fra Kristian Jensen.

Kristian Jensen havde en alvorlig melding om den aktuelle situation samt et positivt budskab for fremtiden med til mødet.

Sorte skyer

Politisk direktør Emil Fannike Kiær fra DI italesatte den mangel på arbejdskraft, som vi oplever i Danmark i øjeblikket:

– Arbejdsmarkedet er travlt, men vi ser sorte skyer, som bl.a. skyldes inflationen og de stigende energipriser. De mindsker købekraften.

Der blev lyttet godt efter, da Emil Fannike Kiær fra DI opridsede de udfordringer erhvervslivet står med.

Men lige i øjeblikket er manglen på arbejdskraft dominerende – i så høj grad, at medarbejdermanglen visse steder begrænser produktionen. Det er fx tilfældet hos Konventum, fortalte direktør Søren Haugaard.

Konventum er nødt til at sige nej til arrangementer og konferencer, fordi der ikke er tilstrækkeligt med medarbejdere til at servicere kunderne.

– Vi siger nok nej til 25 procent af de forespørgsler, vi får, simpelthen for at sikre et godt arbejdsmiljø for vores medarbejdere, sagde han.

Han er optaget af at fastholde de gode medarbejdere, han har. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne trives og ikke har alt for travlt.

Vigtigt med selvbestemmelse

Også hos entreprenørvirksomheden Zøllner A/S gør man sig tanker om, hvordan man fastholder medarbejderne.

– Hos os er det vigtigt, at medarbejderne har medbestemmelse og selv præger deres arbejdsdag, fx hvilket værktøj de vil bruge, fortalte senior projektchef hos Zøllner A/S, Klaus Munk Plum.

Ifølge Emil Fannike Kiær er der stadig greb, man kan skrue på for at øge arbejdsudbuddet. Fx er 50.000 unge mellem 15 og 24 år uden uddannelse og beskæftigelse, og 190.000 voksne er uden fast fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er grupper, som man med DI’s øjne bør gøre en større indsats for at få i arbejde.

DI arbejder på at få politikerne med på nogle reformer, der kan øge arbejdsudbuddet. I alt har organisationen 28 reformforslag, der tilsammen kan give flere end 60.000 ekstra medarbejdere til den private sektor. Det er bl.a. forslag, der forbedrer mulighederne for at rekruttere internationale medarbejdere og forslag om flere på fuldtid i det offentlige.

Kilde: Helsingør kommune

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær