onsdag, juli 24, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneKommunen skal spare på varme og strøm

Kommunen skal spare på varme og strøm

spot_img

Aftalen mellem regeringen og KL om at spare på energien får bl.a. betydning for temperaturen på kommunens arbejdspladser.

Som et resultat af den energikrise Danmark befinder sig i indgik regeringen og KL den 8. september en aftale om at sænke temperaturen i kommunale bygninger til 19 grader, slukke for unødig belysning samt en række øvrige tiltag, der skal være med til at spare på energien. Det offentlige skal nemlig gå forrest i bestræbelserne på at sænke energiforbruget.

Lige nu er Center for Økonomi og Ejendomme i gang med at planlægge, hvordan aftalen kan blive til virkelighed i Helsingør Kommune. Planen skal behandles politisk i løbet af oktober.

Hvad betyder det for Helsingør?

Ditte Frandsen, der er projektleder i Teknisk Team i Økonomi og Ejendomme sidder med i det team, der kigger på, hvordan aftalen kan udmøntes i Helsingør Kommune.

– Vi arbejder lige nu på en plan for, hvordan vi kan spare mest mulig på energien den kommende tid, uden at det går ud over væsentlige funktioner. De store bygninger som fx svømmehallen og Kulturværftet bruger meget strøm, så dem kigger vi selvfølgelig på, siger Ditte Frandsen.

Hun fortsætter:

– Alle må holde for, og vi kommer ikke uden om at skulle skrue ned for varmen de fleste steder. Vi står i en energikrise, og de her tiltag er helt nødvendige. Så vi må alle finde den varme trøje frem.

Få undtagelser

Som udgangspunkt vil alle, undtagen vuggestuer og plejehjem som er undtaget i aftalen, komme til at mærke temperatursænkningen fra de normale 21 til nu 19 grader. Bygninger, der bruges til beboelse fx bosteder er dog også undtaget.

Andre steder, som fx på specialskoler, hvor brugerne har særlige behov, kan det også være nødvendigt at lave undtagelser.

En ekstra varm trøje

Børnene, de ældre og brugerne af fx kommunens biblioteker kommer også til at mærke konsekvenserne af den energikrise, som hele landet står i. Skoler, børnehaver, dagcentre og kulturhuse vil nemlig også være omfattede af de lavere temperaturer.

– Det kan helt sikkert være en god idé at finde lidt ekstra varmt tøj frem til sig selv og sine børn denne vinter, siger Ditte Frandsen.

Sluk lyset

Det er også en del af aftalen, at al unødig lys skal slukkes, så her får medarbejdere i Helsingør Kommune også en vigtig opgave.

– Små ting i hverdagen, som fx at huske at slukke lyset, når vi forlader et rum, er for den enkelte måske en lille ting, men det har en vigtig betydning samlet set, lyder det.

Gode råd til at spare på strøm og varme i kommunens bygninger:

– Luft ud i bygninger uden ventilation
– Luk døre og vinduer i bygninger med ventilation
– Brug termokander i stedet for at holde kaffen varm på kaffemaskinen
– Sluk lyset, når du forlader et rum
– Oplad ikke private transportmidler
– Afkalk elkedler, kaffemaskiner og lignende jævnligt
– Sluk infoskærme uden for åbningstid
– Sluk din pc efter brug
– Undgå standby forbrug, hæve-sænkeborde, pc skærme, opladere mm.
– Sluk smartboards efter brug
– Tilslut ikke diverse el-varmeapparater

Se faktaark om energibesparelserne i det offentlige

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær