onsdag, juli 24, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneGode muligheder for at hente kvalificeret arbejdskraft i Sverige

Gode muligheder for at hente kvalificeret arbejdskraft i Sverige

spot_img

Det kan virke besværligt at navigere i det svenske system, når man har brug for arbejdskraft fra den anden side af Sundet. Faktisk er det ikke så svært.

Hvis man, som dansk arbejdsgiver, skal navigere på det svenske arbejdsmarked, er det vigtigt at kende til organiseringen af beskæftigelsen, som i de senere år har ændret sig markant.

Tidligere kontaktede rekrutterende virksomheder i Helsingør Arbetsmarknadsförvaltningen (AMF) i Helsingborg, hvis de skulle finde svenske kandidater til en stilling. I dag er det sådan, at den svenske kommunes AMF primært udsøger kandidaterne blandt borgere på kontanthjælp eller integrationsydelse.

I Sverige har man siden 2019 gennemført en reform af beskæftigelsesområdet, der betyder, at arbejdet med at matche/rekruttere ledige på dagpenge nu er lagt ud til private aktører – betegnet KROM-leverandører. KROM er forkortelsen for Kundval Rusta och Matcha, og det er en valgfrihedsordning, hvor de svenske ledige (på dagpenge) selv vælger den opkvalificerings-, match og rekrutteringsvirksomhed, der skal hjælpe dem med at komme i job.

Der er over 30 KROM-leverandører at vælge imellem i Helsingborg

I Helsingborg Kommune er der i dag mere end 30 private matchvirksomheder, der af staten er godkendt som KROM-leverandører. En af dem er Lernia Matchning, i øvrigt den eneste KROM-leverandør, der er ejet af staten. Lernia er en af de største i Sverige inden for matchnings- og rustningsområdet.

Aldijana Tanovic er områdeschef i Lernia Matchning med ansvar for de store kommuner langs Sundet – herunder Helsingborg. Hun oplyser, at virksomheder i Helsingør er meget velkomne til at kontakte en KROM-leverandører, hvis de gerne vil udsøge kandidater blandt jobsøgende på dagpenge.

”Et af vores faste tilbud til de ledige er et kursus med temaet ”Det danske arbejdsmarked”- og det er vældig populært. Ifm. disse kurser er det oplagt, at rekrutterende virksomheder i Helsingør kommer over på den anden side af Sundet og præsentere sig for et hold af potentielle medarbejdere, der er motiverede for at arbejde i Danmark,” fortæller Aldijana Tanovic.

Lernia Matchning har endnu ikke oplevet at blive kontaktet af en dansk arbejdsgiver, der skulle have hjælp til at finde en svensk medarbejder. Men de vil rigtig gerne hjælpe danske virksomheder med at finde kvalificerede kandidater.

Det sker dog jævnligt, at Lernia matcher jobsøgende med arbejdsgivere på den anden side af Sundet.

I den nye svenske beskæftigelsesindsats er motivationen for at sikre bedst mulige match mellem virksomhed og kandidat meget stor. En KROM-leverandør opnår nemlig først sit honorar, når en jobsøgende er kommet i ”varig beskæftigelse”. Reglen er, at betalingen ikke udløses før medarbejderen har været i job i minimum fire måneder hos (samme) arbejdsgiver.

FAKTA

DET SVENSKE ARBEJDSMARKED

Arbetsmarknadsförvaltningen (AMF), hører under kommunen og servicerer efter reformen af beskæftigelsesindsatsen i Sverige, primært to målgrupper: ledige på kontanthjælp samt integrationsborgere. Arbetsmarknadsförvaltningen samarbejder med Arbetsförmedlingen og erhvervslivet om at matche virksomheder med ledige borgere.

Arbetsförmedlingen, der hører under staten, har fortsat myndighedsansvaret ift. udmøntningen af den svenske arbejdsmarkedspolitik, og det er dem, der står for ”Platsbanken” den svenske pendant til ”Jobnet”.

På første ledighedsdag melder den arbejdssøgende sig hos Arbetsförmedlingen, derefter får man, hvis man modtager dagpenge, mulighed for selv at vælge den KROM-aktør, der skal hjælpe en i job.

Aflønningsmodellen for KROM-leverandører bygger i på et succeshonorar – med et mindre grundbeløb, når matchvirksomheden vælges af en arbejdssøgende borger og et noget højere honorar, når det lykkes at få borgeren ansat i et varigt job – dvs. mindst fire måneder.

Hvordan sikrer man sig kvalificerede svenske kandidater til en stilling?

  • Kontakt matchningsenheden hos en KROM-leverandør – fx Lernia Matchning – med jobbeskrivelse og tydelige krav til kandidaten. Her får du også information om hvad du kan forvente dig af processen
  • På baggrund af samtalen udarbejder Lernia en jobprofil, der godkendes af arbejdsgiver
  • Derefter sendes jobopslaget ud til relevante kandidater
  • Mulighed for at præsentere sin virksomhed for et hold af relevante kandidater
  • Lernia screener ansøgerne og sender de mest kvalificerede videre til samtale hos arbejdsgiver

TOP-3 MATCH/REKRUTTERINGSFIRMAER I HELSINGBORG

For at gøre det enklere og mere effektivt for virksomheder i Helsingør at søge medarbejdere i Helsingborg og omegn – har vi i samarbejde med AMF Helsingborg – udarbejdet en liste med de tre vigtigste spillere på rekrutterings/match-området(KROM-leverandører) på den anden side af Sundet. Du finder oplysninger om de tre aktører her: 

Lernia

Jobbpunkten

JobbKlar

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær