onsdag, juli 24, 2024
spot_img
ForsideHelsingør KommuneEspergærde Centret sparer på strømmen

Espergærde Centret sparer på strømmen

spot_img

Julelysene bliver hængt op i år i Espergærde Centret, men de kommer ikke til at være tændte hele tiden.

Stigende priser på strøm og varme har gjort det dyrere at være butiksejer.

I Espergærde Centret har man taget en række tiltag for at spare på energien, men det har krævet mange overvejelser at finde frem til, hvor meget man vil skrue ned for lys og varme.

– De stigende energipriser fylder meget blandt butiksejerne. Vi taler om det hele tiden, og vi har gjort os mange overvejelser om, hvor meget og hvordan vi kan spare, fortæller Ulla Louring-Andersen, centerkonsulent i Espergærde Centret.

Hun forklarer, at alle butikker mærker de høje energipriser og gerne vil spare, men at det samtidig er vigtigt, at centret er så oplyst, at det er hyggeligt at handle der, og at man også frygter, at et mørklagt center vil medføre mere hærværk.

– Vi prøver at slukke så meget af lyset på fællesarealerne som muligt, ligesom flere af butikkerne også slukker lyset tidligere og ikke holder vinduesbelysningen tændt, når butikkerne er lukkede. Men det er en balancegang, som vi prøver at ramme så godt vi kan, siger Ulla Louring-Andersen.

I Espergærde Centrets Irma-butik har man valgt at spare på energien. Mælk og kød bliver stadig kølet, som det plejer. Men butikken er ikke så oplyst som vanligt. Der er blevet slukket for spotlysene i loftet, og det er ikke længere muligt at købe en flaske afkølet vin med hjem, da vinkøleren står på 18 grader i stedet for 8. Nogle ekstra frysere til eksempelvis pindeis, er slukkede og kørt ud på lageret.

– Vi kan se, at vores energiregninger er mangedoblede, og derfor gør vi, hvad vi kan for at spare, siger butikschef Janne Thomsen.

Jul med lys på

Centerforeningen har også haft svære overvejelser om, hvorvidt centrets julebelysning skulle op i år.

Her er man endt med et kompromis, hvor lysene bliver sat op, men er tændt langt mindre end tidligere år. Sidste år var julebelysningen tændt døgnet rundt i to måneder. I år er det kun tændt seks timer om dagen og kun fra 25. november til 24. december. Julelysene brændte altså otte gange så meget sidste år, som de kommer til i år.

– Vi vil gerne bidrage til, at folk får en god og hyggelig oplevelse, når de julehandler hos os. Derfor har vi valgt denne mellemløsning, siger Ulla Louring-Andersen.

Hun har beregnet at julelysene samlet set vil koste op til 6.000 kroner at have tændt, da de blev udskiftet med LED-pærer for et par år siden. 

Selvom alle butikker mærker de høje energipriser, frygter centerkonsulenten ikke for fremtiden.

– Vi tænker at vi nok skal komme igennem, men ingen tvivl om, at det er en hård tid, også fordi kunderne sparer, og regningerne bliver ikke mindre. Men vi er fortrøstningsfulde, fordi vi er velsignet med utroligt loyale kunder, der støtter op om centret.

Kilde: Helsingør Kommune

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær