fredag, juli 26, 2024
spot_img
ForsideNyhederBeredskab i blodet

Beredskab i blodet

spot_img

Jesper Ingeman-Petersen er landet som beredskabschef i Helsingør Kommune – en opgave han går til med ydmyghed og respekt.

Den 1. maj tiltrådte Jesper Ingeman-Petersen som beredskabschef og blev dermed chef for de 10 fastansatte, 70 deltidsansatte brandmænd og 30 frivillige i Helsingør Kommunes Beredskab.

De første tre uger på posten har krævet et stort træk på energikontoen med masser af indtryk, møder med nye mennesker – og en temmelig tung nattesøvn til følge.

Jeg er blevet taget virkelig godt imod, og alle er meget overbærende over for mine mange spørgsmål.

– Jeg bruger også meget tid på at kigge på hverdagen, for det giver mig stor viden at se, hvordan vi agerer derude. Man siger, det tager 100 dage før man rigtig lander i et nyt job og kommer ind i maskinrummet. Så jeg prøver at udnytte de 100 dage og være nysgerrig på alt det nye, jeg møder. Jeg sover godt om natten, vil jeg sige.

Hver en indsats tæller

Det er en meget bredt sammensatte gruppe af medarbejdere og frivillige, Jesper nu står i spidsen for. Og han har stor respekt for hver en indsats.

Om man er frivillig eller fastansat, så spiller alle en vigtig rolle, når beredskabet rykker ud.

– Medarbejderne er virkelig hverdagens helte. Det er dem der udfører opgaverne, og det er mig der har ansvaret. Det sagde Søren Lundhild (den tidligere beredskabschef) engang, og det giver god mening.

Fjerde generation 

Jesper Ingeman-Petersen begyndte sin beredskabskarriere i Falck i 1986 og fulgte dermed i kølvandet på sin far og farfar, der også gjorde karriere inden for Falck-organisationen.

– Til efteråret starter min mellemste datter også i Falck. Jeg vil skynde mig at sige, at der ikke er tale om tvang. Det er noget hun gør helt frivilligt, ligesom jeg også selv gjorde, smiler han.

Jesper beskriver det som et naturligt valg at søge ind i Falck og dermed yde omsorg og være noget for andre.

– Betænksomhed, tryghed og sikkerhed er vigtige begreber i min verden, og det var alt sammen noget jeg kunne udleve hos Falck. Disse værdier kan jeg også udleve i mit job som beredskabschef i Helsingør Kommunes Beredskab.

I 1999 tog han skridtet videre og blev leder og senere driftschef. Et skifte der faldt naturligt i forlængelse af, at have arbejdet som instruktør i flere år.

– Inden jeg blev leder var jeg ambulance-instruktør og faglærer. Det gik op for mig, at om du er lærer eller leder, så handler det om at skubbe, støtte og opmuntre nogle i en bestemt retning. Jeg kunne bruge nogle af de samme principper, så det var en naturlig vej at gå.

Fra privat til offentlig ansat

Jesper har tidligere været hos Falck i blandt andet Helsingør og i Hørsholm, inden han i 2002 kom til Gribskov Kommune, hvor han blev chef for beredskabet.

Der er et tæt samarbejde mellem Falck og de kommunale beredskaber, så skiftet var ikke så stort, selvom tingene naturligt foregår i et andet tempo i en privat virksomhed, mener Jesper.

– Kommunen har myndighedsansvar og det forebyggende ansvar. Så deri ligger en forskel. Desuden har det været en gave, at jeg tidligere har været politisk aktiv, og dermed bedre kan forstå den politiske tankegang i kommunen, siger Jesper med reference til, at han stillede op for Konservative ved kommunalvalget i hans hjemkommune, Greve, i 2016.

Stor opbakning

Der var flere grunde til, at Helsingør pludselig trak i ham, da Søren Lundhilds stilling blev ledig. I øvrigt en god kollega, som han samarbejdede tæt med.

Dels er Helsingør Kommunes Beredskab større end Gribskovs, der er stor politisk opbakning til det, der ligger en brandskole og en dykkertjeneste i Helsingør, men også infrastrukturen er interessant.

I Helsingør er der flere og bedre forbindelser.

– Motorveje, togforbindelser, færgehavn og industri. Der er godt nok ikke en lufthavn, men ellers er der alt det, som er interessant at kigge på, når man skal forberede sig på de situationer, hvor noget kan gå galt i en kommune. Og det er jo en af beredskabets fornemmeste opgaver. 

Vi følger verdenssituationen tæt

Jesper er endnu ikke klar til at løfte sløret for, hvilke ambitioner og udviklingspotentialer han ser for kommunens beredskab. Lige nu ligger drømmene nede i lommen, som han siger. Men han medgiver, at der sker ting i Europa og i verden, som skal tænkes med ind i fremtidens kommunale beredskab.

Lad mig sige det sådan, at vi følger verdenssituationen tæt i forhold til strømninger i Europa og i verden.

– Det handler dels om Ruslands invasion af Ukraine men også om klimahændelser, som stigende vandstande osv. Vi skal være klar, og vi skal være på forkant med alle situationer. Vi har altid kun et skud i bøssen, når vi laver indsatser, så jo bedre forberedt vi kan være, jo bedre.

Jesper Ingemann-Petersen bor i Greve, er 55 år og samboende med Anja. Tilsammen har de fire børn og et barnebarn. I fritiden dyrker han motion, vinterbader, passer hund og båd – og får også tid til at køre et vinimportfirma.

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær