onsdag, juli 24, 2024
spot_img
ForsideAndre nyhederArkæologer finder forsvundet landsby fra middelalderen

Arkæologer finder forsvundet landsby fra middelalderen

spot_img

Tæt på Hillerødmotorvejens forlængelse har arkæologer fra Museum Nordsjælland fundet et stykke fortidshistorie. En gammel middelalderlandsby er dukket op under mulden.

De arkæologiske undersøgelser langs Hillerødmotorvejens forlængelse har været i gang i lidt over et år. I den periode har Museum Nordsjælland gravet sig frem til mindre levn fra fortiden, men er nu stødt på et større og mere særligt fund.

Under en udgravning vest for Hillerød har museet opdaget en mindre landsby fra middelalderen. For nylig har de udgravet to beboelseshuse og et lille udhus fra 1200 – 1300-tallet.

”Alt tyder på, at husene er en del af landsbyen Skyrød. I skriftlige kilder omtales Skyrød som en bebyggelse, der er knyttet til herresædet Favrholm. Den sidste beretning om Skyrød fortæller, at landsbyen blev revet ned i slutningen 1550´erne. Herefter forsvandt byen ud af historien, og først med de nye udgravninger er den kommet frem af tidens glemsel, fortæller Jakob Schlein Andersen fra Museum Nordsjælland.

Det er også først med det nye fund, at man kender landsbyens præcise placering.

Affald fortæller om livet i landsbyen

Tæt på de udgravede huse har arkæologerne også fundet en række gruber, der blev gravet i middelalderen for at skaffe ler. Gruberne blev med tiden fyldt op med affald fra gårdene, og giver derfor et indblik i det daglige liv og arbejde i middelalderen.

Blandt affaldet er arkæologerne stødt på mønter af kobber, bæltespænder, knive af jern, teenvægte, hestesko og andre remedier. Der er også fundet skår fra kopper og kander, der var en del af den daglige service i middelalderen.

I den kommende tid fortsætter museet med at lave udgravninger langs med den kommende motorvej.

Det er fast procedure, at arkæologer fra de lokale museer skal have mulighed for at undersøge, om der ligger væsentlige fortidsminder gemt i de områder, hvor Vejdirektoratet skal bygge en ny vej eller udbygge en eksisterende.

Se fotos og læs mere om Museum Nordsjællands fund af Skyrød

RELATED ARTICLES
spot_img

Populær